NÄRING

Det du äter påverkar hur du mår på insida och utsidan. Lär dig några nyckelfakta för att bibehålla en hälsosam livsstil.

FRUKOST: EN VANA FÖR LIVET

Frukosten är viktig för alla, oavsett ålder eller livsstil. Frukosten är det första målet för dagen och “bryter fastan”: tiden mellan den sista måltiden eller snacket du åt innan du gick till sängs och det första du äter följande dag. Alla behöver energiboosten som frukosten ger på morgonen.

VIKTEN AV FIBRER

Fibrer är en essentiell del av en hälsosam kost. De främjar god matsmältning men hur mycket vet vi egentligen vad vi äter? I genomsnitt konsumerar britter runt 18 gram per dag. Det är bara drygt hälften av den mängd (30 g) som rekommenderas av näringsexperter. Fullkornsvete är ett av de effektivaste sätten att se till att din familj får alla fiber den behöver.

DET GODA MED FULLKORN

Maten vi äter påverkar direkt vår hälsa och välbefinnandet. Bra näring genom att äta en balanserad kost är avgörande för normal tillväxt och utveckling, för att bibehålla hälsan och hjälper till att minska risken för vissa sjukdomar och tillstånd. Vetenskaplig forskning har visat att fullkorn, i synnerhet flingor, har hälsofördelar.

PROTEIN

Proteiner är vitala för liv och hälsa. De utgör kroppens viktiga byggstenar och är en funktionell del av alla celler. Proteiner hjälper din kropp att växa, reparera och förnya sig själv. Protein används konstant, bryts ner och omformas av våra kroppar, så vi behöver äta proteiner varje dag, uppdelat under dagen.

FAKTA OM SOCKER

Socker är helt enkelt kolhydrater. Socker förekommer naturligt i många livsmedel, inklusive honung, frukt, fruktjuicer, mjölk och mejeriprodukter och vissa grönsaker, såväl som i raffinerad form som sockerarter och sirap, tillsatt i bearbetade livsmedel och drycker som godis, choklad, kex och sockerhaltiga drycker. För mycket socker i kosten kan bidra till hål i tänderna, övervikt och ökad risk för vissa sjukdomar.